پلاکارد هفته ی قوه قضائیه
Rate this post

Rate this post

بسم الله الرحمن الرحیم

السلام علیک یا ابا عبدالله

***

پیش نمایش طرح ( کلیک کنید )

قوه قضائیه

قوه قضائیه

دریافت سایز اصلی :           DOWNLOAD

***

 به انضمام :

هفته قوه قضاییه

« حتی مسئولیت قضیه قضا از همه مسئولیت هایی که در یک کشور هست بالاتر است برای این که قاضیان متصدی اموری هستند که جان مردم ، مال مردم ، نوامیس مردم در گرو کارهای آنها و قضاوت آنهاست .” والقاضی علی شفیر جهنم ” باید توجه کنند که خدای نخواسته جانی به واسطه فتوای آنها و در قضاوت آنها بدون مجوز شرعی از بین نرود ، مالی ، حیثیتی ، آبرویی
از بین نرود که بسیار اهمیت دارد این مطلب.»(۱) امام خمینی (ره)

جهت ارج نهادن به مقام والای قضاء وقضاوت وتکریم ازمقام شامخ شهید مظلوم آیهالله  دکتربهشتی اوّلین مسئول دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران، بنا به پیشنهاد قوه قضائیه ، مبنی بر نامگذاری هفته اوّل تیرماه به عنوان هفته قوه قضائیه ، این پیشنهاد در تاریخ ۲۷/۴/۱۳۷۳ در شورای فرهنگی عمومی مطرح شد و به تصویب رسید .

وظایف قوه قضاییه

فصل یازدهم قانون اساسی طی اصول۱۵۶ تا۱۷۴ به قوه قضائیه پرداخته و وظایف آن را به شرح زیر مشخص نموده است :

اصل یکصد و پنجاه و شش: قوه قضائیه قوه ای است مستقل که پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی و مسئول تحقق بخشیدن به عدالت وعهده دار وظایف زیراست :

۱ – رسیدگی و صدورحکم در مورد تظلمات ، تعدیات ، شکایات ، حل و فصل دعاوی و رفع خصومات و اخذ تصمیم و اقدام لازم در آن قسمت از امور حسبیّه که قانون معین می کند .

۲ – احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادیهای مشروع .

۳ – نظارت بر حسن اجرای قوانین .

۴ – کشف جرم و تعقیب و مجازات و تعزیر مجرمین و اجرای حدود و مقررات مدون جزایی اسلام .

۵ – اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمین .

قوه قضائیه با یک نظراساسی ترین قوای سه گانه است که در مدیریت هر حکومتی نقش دارد و در نظام اسلامی نیز به دلیل خصیصه های خود نقش مؤثری دارد ، چه با وجود حتی عالیترین قانون و مجریان شایسته در صورتی که نظارتی در کار نباشد و با متخلف برخورد نشود نظام حکومتی موفق نخواهد بود . این وظیفه مهم نظارت و برخورد با متخلف از جمله وظایف قوه قضائیه است . اختلافات حقوقی و مسائل مدنی و یا جرایمی که کم و بیش در هر جامعه ای وجود دارد و باید به آنها رسیدگی شده و حل و فصل شود و در یک کلام استقرار عدالت و گسترش آن باز به عهده همین قوه است . راز اصلی استقلال این قوه طبیعت نوع وظائفی است که به عهده دارد که اگر تحت تأثیر و نفود دیگر قوا به خصوص قوه مجریه و سازمانهای وابسته به آنها قرار گیرد هرگز نمی تواند حق و عدل را رعایت کرده و امنیت و آرامش را برای همه فراهم کند که در بحثهای مربوط به اصل پنجاه و هفتم توضیح داده شده است .

به همین دلیل یک فصل مستقل برای آن در قانون اساسی باز شده و عمده وظایف آن برای پشتیبانی حقوق فردی و اجتماعی و استقرار عدالت در شش بند مذکور آمده است که توضیح مختصری در هر یک داده می شود .

۱– تظلمات ، مربوط به مواردی است که اشخاص مراجعه و ادعا می کنند که فلانی به ما ظلم و ستم کرده ، از ما رفع ظلم کنید .

– تعدّیات ، مواردی است که افرادی به حقوقشان تجاوز شده گر چه شکایت یا تظلمی در کار نباشد و یا تعدی کننده ، شخصیت حقیقی یا حقوقی باشد .

– شکایات ، مواردی است که مراجعه می کنند و از کسی یا کسانی شکایت می کنند که حق یا مالی را از ما بردند که گاهی ممکن است طرفین همین ادعا را داشته باشند .

– دعاوی ، مواردی است که ادعایی نسبت به امری توسط فرد یا افرادی مطرح می شود که مثلاً این خانه یا اتومبیل از ماست که در بعضی موارد به تخاصم و دعوی طرفین منتهی می شود که اصطلاحاً خصم یا تخاصم گفته می شود گر چه هیچ دشمنی در کار نباشد .

– امور حسبیه کارهایی است که در جامعه باید انجام گیرد ولازم نیست شخص معینی باشد مثل سرپرستی  ایتام ، حفظ اموال و حقوق غٌیَّب و قٌصًّر( یعنی اموال و حقوق از بین رفته و به هدف نرسیده ( بلا تکلیف )  یا اموال وقف شده) .تا اوقاف و … که رسیدگی و صدور حکم در این امور پس از مشخص شدن حق ، یکی از وظایف قوه قضائیه است .

۲ – زنده کردن حقوق عامه مردم ، مثل برخورد با کسانی که نسبت به مدارس، مساجد، بیمارستانها، راه ها ، پارکها ، شهرها ، روستاها و … تصرفات نامشروع و غیر قانونی داشته اند و اجازه دادن به کسانی که حق بهره برداری دارند، کسانی که مانع حق تشکیل جلسه، جامعه، انجمن، نشریه، کتاب ، روزنامه، بحث و گفتگو، نوشتن و …. شده اند  گسترش عدل و آزادیهای مشروع ، که احیاء و مراقبت از آنها باز از وظایف قوه قضائیه است .

۳ – نظارت بر حسن اجرای قوانین ، از راههایی که بعداً در اصول مربوط به بازرسی کل دیوان عالی و دیوان عدالت خواهد آمد .

۴ – کشف جرم و تعقیب کردن مجرم تا دستگیری و در اختیار قرار گرفتن وی و مجازات او به تناسب جرم یا تعزیر ، یا مجازاتهایی که قاضی تصمیم می گیرد و اجرای حدود یعنی مجازاتهای تعیین شده الهی و مقررات که همه اینها باید توسط مجلس شورای اسلامی تنظیم و تصویب شده باشد تا هرکس طبق سلیقه شخصی مجرم را مجازات نکند.

۵ – اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم  و اصلاح مجرمین که با بررسی و دقت در حدود این اقدامات معلوم می شود که چه مواردی مربوط به قوه قضائیه است و باید عمل شود ، مثلاً ، مبارزه با فقر و جهل که قطعاً از عوامل جرم زا هستند یا مبارزه با بیسوادی و فرهنگ مبتذل که عوامل جرم می باشند از وظایف قوه قضائیه نیست ، چنانچه پس از اطلاع از توطئه یا تشکیل مرکز فساد ، پیشگیری با ورود به منزل یا محل و دستگیری افراد یا هر اقدام لازم دیگر که توطئه خنثی شده و مرکز فساد متلاشی شود قطعاً از وظایف قوه قضائیه است . موارد مشکوک فراوانی ( در زمینه حیطه وظایف قوه قضائیه ) وجود دارد که پس از بحثهای مقدماتی و واگذاری این کار به کمیسیونی مستقر در دادستانی کل و تشکیل جلسات مرتب و شرکت در مجامع بین المللی مربوط ، تکلیف این موارد روشن خواهد شد .

۶ – اصلاح مجرمین که باز به عهده قوه قضائیه است توسط سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی که وابسته به قوه قضائیه است و رئیس آن طبق قانون توسط رئیس قوه قضائیه منصوب می شود انجام می گیرد .

مقام معظم رهبری در رابطه وظایف قوره قضائیه می فرماید: ” تکلیف اصلی قوه قضائیه ، عبارت از اقامه قسط و عدل است. این در حرکت و دعوت انبیاء شاید اصلی ترین امر مربوط به زندگی مردم باشد… درعین حال، در آنچه که مربوط به اداره زندگی مردم می شود، هیچ چیز به قدر عدل و قسط- نه در قرآن و نه در حدیث- مورد توجه قرار نگرفته است. “(۲)

پی نوشتها:

۱- صحیفه نور، ج ۸، ص ۳۹۹٫

۲- حدیث ولایت، ج ۲، ص ۱۱۲٫

***

هفته ی قوه قضائیه ، پلاکارد هفته ی قوه قضائیه

ثامن گرافیک

همیشه توی کار فکرم این بوده که کاربردی ، ساده ، همه پسند و قابل چاپ باشه . از سال 1392 با دوستان عزیزم در سایت عمارها ساکنیم و افتخار می کنم که در کنار این بزرگواران مشغول کار فرهنگی سایبری هستیم . کتانباف 09357331280 التماس دعا

دیدگاه کاربران ...

تعداد دیدگاه : 0

    لطفا قبل از ارسال سئوال یا دیدگاه سئوالات متداول را بخونید.
    جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
    دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاه خود را بیان کنید

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.